Harput Gezilecek Yerler


Harput Gezilecek Yerler arasında yer alan ve Elâzığ şehrinde açık hava müzesini andıran bir tarihi kenttir. Sarp yamacın başında antik çağlarda kurulan bu kent kültürel ve ekonomik açıdan yörede önemli yerleşimlerdendir.

Harput geçmişi 4bin yıl öncesine dayanır. Çok zengin değerlere sahip olan kentte kendine has mutfakları, musikisi ve halk oyunları yanı sıra örf ve gelenekler bulunur.

Harput’un etrafı derin uçurumlarla çevrili olup Harput kalesi çevresine kurulmuş bir kenttir. Taş kale anlamına gelen korunaklı kaya blokların üzerine kurulu bir şehirdir.

Hititler, Asur ve Urartuların yanı sıra İran ve roma medeniyetlerine de ev sahipliği yapmıştır. En son Türk beylikleri olan Artuklular, AK Koyunlular, Eyyubiler, Dulkadiroğluları ve safavilerin hâkimiyetine kalmış olup en son Osmanlının hâkimiyetine girmiştir.

Harput esnafının ünü Osmanlı döneminde dünyaya yayılmıştır. Tüccarlar Diyarbakır, Bitlis, Erzincan ev Van gibi illere mal satmıştır. Rusya, İran, Fransa ve Amerika’ya da buğday, şarap, halı ve kuru meyve gibi ürünlerin ihracını yapmışlardır.

Harput kentinde yemeniciler, semerciler ve kuyumcular çarşısı, ipek böcekçiliği, halı dokumacılığı gibi mesleklerin çarşıları bulunur. Tarihi kayıtlarda geçen çok sayıda tarihi yapısı olup 90 hamam, 843 dükkân, 10 cami, 10 medrese, 8 kilise, 12 han ve 8 kütüphane yer alır.

Yüzyıllarca İslam hoşgörüsü sayesinde Türk, Kürt, Arap, ermeni ve Rumlar bir arada yaşamışlardır. Harput geçmiş dönemlerde önemli bir eğitim merkezi konumunda olup 1878 yılında Harput Amerikan koleji açılmıştır.

Harput gezilirken Elâzığ bölgesinde en çok vakit geçirilebilecek bölgedir. Çok fazla tarihi yapısı olup coğrafi güzellikleri bulunan bölgede açık hava müzesi gezer gibi bir hava bulunur.

Harput Kalesi


Elâzığ’ın simge kalesi olan Harput kalesi dik kayalıkların üzerine konumlandırılmış olup her devirde korunaklı bir yapıdadır. Günümüze ulaşan en eski tarihi kalıntı roma, Bizans ve Arapların yönetimine geçmiştir. Artuklu döneminde yapılan yenileme sayesinde özgün yapısını koruyabilmiştir.

Horasan harcıyla karılmış olan Harput kalesinin yapımında kuraklık olmasından dolayı su yerine süt ve yumurta kullanılmıştır. Dikdörtgen plana sahip kalenin iç ve dış kale olmak üzere iki bölümü bulunur. Kale hamamı kalenin kuzeybatısında yer alır. Günümüzde yıkık durumda olan hamam klasik Osmanlı hamamlarının özelliklerine sahiptir. Kaleden çıkılarak dabakhane yoluna girildiğinde ise sağ tarafta Süryani kadim Meryem ana kilisesi bulunur.

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi


Anadolu’nun en eski kiliselerinden olan Süryani kadim Meryem ana kilisesi büyük bir manastır olarak inşa edilmiştir. Kızıl kilise, Süryani kilisesi ve Yakubi kilisesi adlarıyla anılıp krallık kilisesi de denmiştir. İçerisinde Harput kralının kızına ait olduğu bilinen bir mezar yer alır ve günümüzde de kilise aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Süryani kadim Meryem ana kilisesi Anadolu’daki 3. Büyük Süryani kilisesidir. Arka duvarları ve zemini kayalar üzerinde oturmasından dolayı kale içine gömülü bir havası bulunur. Akıl hastalarına da şifa vermesiyle mucizevi bir kilise olduğuna inanılır.

Geçmiş dönemlerden beri Meryem ananın ölümü olan 15 ağustosta ziyaret edilme geleneği bulunur. Bu zamana kadar üzüm yenmez, üzümlerin üzerine dualar okunur ve bu tarih sonrasında üzümler yenir. Kendine ait 80 ilahisi bulunur, dualar Süryani ve Türkçe dilleriyle yapılır. Kilise için özel izin alınması gerekli olup ziyarete açık bir alan değildir.

Dabakhane


Harput kalesinden aşağıya doğru inen yol üzerinde ve dere içinde yer alan dabakhane termik özellikli sulara sahip bir şifahanedir. Kadın ve erkekler için ayrı bölümleri olup soğuk suyuna ara vermeden girip çıkanların şifalandığına inanılır. Günümüzde restore edilerek soyunma kabinleri konmuştur.

Dabakhane içerisinde bir mescit ve çay bahçesi de bulunur. Harput gezisinde bir çay molası verilebilecek yağmur ormanlarını andıran yeşillikte bir havası bulunur.

Fatih Ahmet Baba Türbesi


Fatih Ahmet Baba türbesi özellikle çocuğu olmayan kadınların, hamile olup çocukları sağlıklı olsun diye gittikleri Elâzığ’da ünlü bir türbedir. Günün her saati hayır dağıtan ve türbede dua eden insanlarla karşılaşmak mümkündür.

Evliya çelebi büyük evliyaların türbelerini ziyaret ederken Harput seyahatinde seyahatnamesinde türbeden bahsetmiştir. Ön kısmında dev bir çınar ağacı olan türbeye dabahkane yolundan devam edince ulaşmak mümkündür.

Harput Gezilecek Yerlerde zaman geçirirken konaklama ihtiyaçlarınız oluşursa buradan otel rezerve edebilirsiniz.