Şanlıurfa Gezilecek Yerler


Şanlıurfa Gezilecek Yerler olarak oldukça sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bir antik kenttir. Açık hava müzesi görünümünde olan Şanlıurfa Fırat ve Dicle nehrinin deltasında kuruludur. Zengin bir kültürel mirası ve arkeolojik kazı buluntuları sayesinde çok sayıda gezilecek yeri mevcuttur.

Suriye ile sınırı bulunan Şanlıurfa, bereketli topraklar üzerinde yer alır. Göbeklitepe’nin keşfiyle kültür ve turizm açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Önemli aynı zamanda en eski şehirlerden olan Şanlıurfa değişik uygarlıkların birbirini etkilediği bir merkez olmuştur.

Şanlıurfa, çok tanrılı dinlerin bilinen en eski merkezidir. Kendine has kültür ve zengin bir tarihi mirasa sahip olan şehir 17 müze, yemek ve tatlıların yanı sıra Güneydoğuda ziyaret edilmesi gereken önemi bulunur.

Balıklıgöl, kümbet evleri, Harran, Halfeti gezilmesi gereken önemli yerler arasında yer alır. Bu gezilecek olan bölgeler şehrin tarihi yerinde yer alır ve kent merkezindeki birçok yer yürüyüş mesafesindedir.

Balıklıgöl


Urfa gezilerinin ilk durağı olan Balıklıgöl, İbrahim peygamberin ateşe atıldığında suya düştüğü yerdir. Kutsal olduğuna inanılan balıklar ve çevresinde yer alan tarihi eserler mutlaka görülmesi gerekenlerdendir. Bu bölgeden hareket ederek tabelaları takip edip Dambak tepesine oradan da çift mağaraya çıkabilirsiniz.

· Halilurrahman camii; balıklıgölün yanında yer alır. Döşeme camisi olarak anılan bu cami kanuni döneminde restore edilmiş ve seyahatname içerisinde İbrahim Halil tekkesi olarak yer alır.

· Rizvaniye cami; balıklıgölün kuzey kısmında yer alan cami Ahmet paşa tarafından yaptırılmış olup birbirine paralel 3 kubbesi bulunur. Çivi kullanılmadan geçme ve kakma yöntemiyle inşa edilmiştir.

· Ayn Zeliha Gölü; Urfa kalesinin önünde yer alan göl bir rivayete göre Nemrut’un kızı olan Zeliha’nın gözyaşlarından oluşmuştur. Arapçada adının anlamı gözyaşıdır.

Urfa Kalesi


Zengin bir tarihe sahip olan Urfa kalesi dambak tepesinde yer alır. İbrahim peygamberin ateşe atıldığı tepedir. Kale balıklıgölü de gören hoş bir manzaraya sahiptir. Romalılar tarafından inşa edilen bu kale çevresinde kutsal sayılan iki mağara mevcuttur. Halk tarafından İbrahim peygamber mağarasından çıkan su şifalıdır.

· Büyük mağara; İbrahim peygamberin mağarasının yanında olan büyük mağara Urfa kalesi eteklerinde bulunur. Mağara içerisinde yaz kış hava aynıdır. Geleneksel şekilde dekore edilen mağarada hafta sonları canlı müzik bulunur.

Eski Şehir Merkezi


Şanlıurfa’da günlük yaşam eski şehir merkezinde devam eder. Balıklıgölden sonra tarihi hanlara geçiş yapılır. Yerel atmosferi sonuna kadar hissedebileceğiniz bu bölge eski ticaret merkezi olan gümrük han civarındadır. Seyahatnamede gümrük hanı yetmiş han olarak yazılmıştır.

· Tarihi Kapalı Çarşı; Osmanlıdan kalma binalar ve hanların bulunduğu bir bölgedir. Kapalı çarşı şeklinde olan bu yer düzgün kesme taşlardan inşa edilmiştir. Yöresel giysi, kumaş ve aksesuarların satıldığı bir çarşıdır.

Sipahi Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı


Gümrük hanın batısında yer alan bir kapalı çarşı olan sipahi pazarı geleneksel halı ve kilimlerin üretildiği bir çarşıdır. Günümüzde halıcılar çarşısı olarak da bilinen sipahi pazarında el işçiliği ile yapılan halı, kilim ve deri yeleklerin satışı yapılır.

Bakırcılar çarşısı ise Hüseyin paşa tarafından yapılmıştır. İnşa edildiği zamanlarda halı, kilim ve keçe satışı yapılırdı. Günümüzde ise bakır ustalarının yer aldığı dükkânlarda hediyelik benzeri eşyalar sergilenir.

Bedesten Şanlıurfa’nın en hareketli kapalı çarşılarındandır ve Türkiye’nin en büyük hanlarından biridir.

Mutfak Müzesi


Geleneksel mutfak müzesi Şanlıurfa’nın en eski mutfak malzemelerinin sergilendiği müzedir. 5 odası, iki kuyusu olan mutfak müzesinde kadınlara yönelik yemek kursları düzenleniyor.

Ulucami


Kentin en eski ibadethanelerinden olan Ulucami diğer camilerden farklı olarak şaman dinine ait bir tapınak olarak kullanılmasıydı. Hristiyanlık zamanında kızıl kilise olarak anılmış olup İslamiyet’in yayılmasıyla cami haline getirilmiştir.

Cami minaresi cumhuriyet döneminde saat kulesine dönüştürülmüş ve bu özelliği sayesinde şehrin tek saat kulesine ev sahipliği yapmaktadır.

Selahattin Eyyubi Cami


Urfa’nın en değerli kutsal yapıları arasında yer alan Selahattin Eyyubi cami kent merkezinde olan vali Fuat Bey Caddesi üzerindedir.

Eyüp Peygamber Türbesi


Hz. Eyyübün hastalanıp çile çektiği mağaranın yanında yer alan türbe Şanlıurfa merkezinde yer alan bir mağara içindedir. İçerisinde çile mağarası ve sabır taşının olduğu görülür. Hz. Eyyübün sabrını isteyen kişilerin ziyaret ettiği bir mağara ve türbedir.

Şanlıurfa Gezilecek Yerlere ziyarete  geldiğinizde ya da gelmek istediğinizde konaklama ihtiyaçlarınızı buradan giderebilirsiniz.