Sümela Manastırı Trabzon


Sümela Manastırı Trabzon ilinde yer alan Hristiyanlık tarihinin en eski kilisesidir. Maçka ilçesinde yer alan Manastır mela tepesi üzerinde kurulmuş olup Ortodoks manastır ve kilisesi kompleksi olarak bilinir. Sümela manastırı yapısal özelliklerinden dolayı Kapadokya’daki kiliselere çok benzer. Mimari yapısından çok freskleriyle ünlü olan manastırda kiliseden manastıra dönme süresi olan 1000 yıllık dönem hakkında bilgi bulunmaz.

Sümela Manastırı


Sümela manastırı halk arasında en çok Meryem ana ismiyle bilinir. Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olan Sümela manastırı UNESCO dünya kültür mirası geçici listesinde yerini almıştır. Kurulmuş olduğu dönemden itibaren keşiş yetiştiren bir okul görevindedir. En önemli özelliği ise mucize oluşturduğuna inanılan bir ikonasının olmasıdır.

Fatih sultan Mehmet, 2. Murat, 1. Selim, 2. Selim, 2. Süleyman, İbrahim ev 3. Ahmet gibi Osmanlı padişahlarının Sümela manastırı ile alakalı birer fermanları yer alır.

14. yüzyıla gelene kadar ilk günkü halini koruyan manastır Türkmen akınlarında karakol görevini üstlenmiştir. Sümela manastırı 1918 yılında Pontus Rum devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargâhı olmuştur. 1921 yılında kültür bakanlığı tarafından onarılana kadar boş bir şekilde kalmıştır.

Mübadele ile Yunanistan tarafına giden Rumlar Sümela adını verdikleri başka bir kilise inşa etmişlerdir. Günümüzde de her yılın ağustos ayında Trabzon Sümela manastırında yaptıkları gibi yeni manastırda da geniş katılıma sahip şenlikler yaparlar.

2010 yılında ise 15 ağustos günü Meryem ananın göğe yükselişi günü olarak kabul edilmiş olup 88 yıl sonra bir ayin düzenlendi ve ayini fener Rum patriği yönetti.

Sümela Manastırının Önemi


Sümela manastırı öncelikle Hristiyanlığa inananların ilk kutsal mabedi olmasından dolayı oldukça önemlidir. İçerisinde yer alan freskler ayrı bir öneme sahip olup Meryem figürleri Gürcü Madonna olarak resmedilmiştir.

Kilisenin apsis kapısında Meryem ananın doğuşu, göğe yükselişi ve alt kısımda da incilden resimler yer alır. Güney kapısında Meryem’in ölümü, Âdemin yaratılışı, tanrının tembihleri ve cennetten kovulma freskleri bulunur.

Sümela manastırında doğuya bakan kısımda ise Thomas’ın şüphesi, kabirde melek, İznik, Mikail ve Cebrail freskleri yer almaktadır.

Sümela Manastırının Bölümleri


Sümela manastırı genel itibariyle bakıldığında kilise, şapel, fırın, mutfak, öğrencilerin odaları, misafirhane, kütüphane ve ayazma bölümlerinden oluşur. Manastır girişinde kemerler yer alır ve su ihtiyaçlarını karşılama görevindedirler. Manastırda ayrıca yukarıdan akarak hastaları iyileştirdiğine inanılan bir kutsal su bulunur.

Avlu etrafında dolaplar, hücreler görülmekte olup manastırın ana bölümü kilise ve şapelden oluşur. Ruslar 1918 yılında Trabzon’u işgal etmişlerdir. Bu sürede işgalde manastırda yaşayan keşişlerin manastırda yer alan pek çok şeyi yanında götürdükleri bilinir.

Sümela manastırı müzeler genel müdürlüğü tarafından 4 yıl boyunca süren bir restorasyona girmiştir. 1 Haziran 2020 yılında çalışmalar tamamlanarak Sümela manastırı ziyarete açılmıştır.

Sümela Manastırı Giriş Ücreti ve Ziyaret Bilgileri


Sümela manastırı Altındere vadisi üzerinde yer alan Maçka ilçesine ait bir bölgededir. Ziyaret saatleri olarak yaz dönemi olan 1 Nisan- 1 Ekim arası 08:00- 19.00 arası iken kış döneminde yani 1 Ekim 1 Nisan arası 08:00- 17:00 arası ziyaretlere açıktır. Bu saatler dikkate alınarak manastır haftanın 7 günü ziyaretçi kabul eden özel bir yerdir.

Sümela manastırı giriş ücretleri olarak güncel fiyat sistemine müze. Gov adresinden bakabilirsiniz. Ücret müze kart aracılığıyla alınmasından mutlaka ziyaret öncesi bir müze kart edinilmesi gerekecektir.

Sümela Manastırına Nasıl Gidilir?


Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan Sümela manastırı için Altındere köyüne kadar asfalt yolu kullanmalısınız. Sonrasında manastıra ulaşan yol dik ve virajlı bir şekilde devam eder ve manastıra yaklaştığınızda 300 metre kadar araçtan inerek yürümeniz gerekecektir.

Sümela manastırı Trabzon’da yer almasından ile ulaşmanın en kolay yolu hava yoludur. Trabzon havalimanı manastıra 50 km uzaklıkta olup Maçka’ya otogar üzerinden düzenli dolmuşlar bulunur.


Ulaşım sisteminde özel araçlarla gelinmek istenirse Maçka tabelaları takip edilerek eşsiz doğa manzarasıyla manastıra ulaşmak mümkün olur.

Sümela manastırına çıkan yol genel olarak asfalt görünümlü olsa da oldukça dik ve virajlıdır. Bu nedenle ziyaretçilere yapılan tavsiye araçları Maçka’da bırakarak dolmuş ya da minibüslerle yola devam etmeleridir.