Türkiye’nin En Güzel Yürüyüş Rotası Antik Likya Yolu


Türkiye’nin En Güzel Yürüyüş Rotası Antik Likya Yolu dünyanın da gözde rotalarından biridir. Yeşil ve mavinin her tonunun kolaylıkla görülebildiği yolda mutlaka birkaç saat yürüyüş yapılması gereklidir. Likya yolu yaklaşık 535 km uzunluğundadır ve üzerinde birçok farklı görülecek yer bulunur.

Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilkbahar ve yaz aylarında Likya yolunu tercih ettikleri görülür. 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilen Gelidonya feneri, büyük kızılçam ormanları ve birçok antik kentiyle Likya yolu eşsiz bir yürüyüş deneyimi sunar.

Antik Likya Yolu


Türkiye’nin ilk uzun yürüyüş rotası olan Likya yolu doğal güzellikler ve tarihi zenginliklere ev sahipliği yapar. Muğla’nın Fethiye ilçesi Hisar önü mevkiinden başlayarak Antalya’nın Geyikbayırı köyünde son bulan uzunluğa sahiptir.

Dünyanın en eski medeniyetlerinden olan Likya medeniyeti günümüzde Teke yarımadası denilen bölgede kurulmuştur. Likya yolu ise sınırlar içerisinde devletleri birbirine bağlayan ulaşım sistemi olup 19 kenti birbirine bağlıyordu.

Toros dağlarının zengin güzelliği, kızılçam ormanlarının güzergâhı boyunca antik yerleşim yerleri, köyler ve manzaranın eşsiz hali etkileyici olmaktadır. Toros dağlarının zirvelerine kadar uzanan parkur dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biridir.

Günümüzde az bilinen ve kimisi dağların üzerine konumlandırılmış 19 antik kent yürüyüş rotasının üzerinde yer alıyor. Likya yolu rotası 535 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuru olmasının yanı sıra çalışmaları 1999 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Likya Yolu Rotası


Likya medeniyetinden adını alan Likya yolu irili ufaklı 19 antik kenti barındırmaktadır. Akdeniz sahil şeriti üzerinde yer alan Fethiye, kelebek vadisi, Patara kumsalı, kalkan, kaş gibi birçok turizm merkezi olmak üzere Antalya’nın Konyaaltı sahiline kadar uzanan bir yoldur.

Rota kıyı şeridi dışında yamaç ve kayalıklara doğru da çıkmakta olup kumsal ve antik liman kentlerine de uğramaktadır. Likya rotası Akdeniz kıyılarına paralel bir şekilde ilerlemektedir.

Likya yürüyüş yolu rotası üzerinde yolun kavşak noktalarında sarı yönlendirme tabelaları bulunur. Doğa yürüyüşü sevenlerin kolaylıkla ilerleyebileceği gibi bir yol olup patikalarda 50 metre, toprak yollarda ise 200 metre aralıklarla yolların işaretlenmesi mevcuttur.

Likya yolu üzerinde yer alan işaretlerde kırmızı çarpı olan işaretler patika yoldan sapılmış olduğunu ifade eder. Doğal koşullar nedeniyle işaretlerde değişme ya da silinme meydana gelebilmektedir. Bu nedenle mutlaka dikkatli olmak gereklidir.

Yürüyüş rotası olarak Antalya ya da Fethiye tarafından başlanabilir. Yolu tamamlamak için kitapçılarda satılan rehber rota, GPS ve çevresel özellikli kitaplardan faydalanılmakta fayda vardır.

Likya yolu etaplarla gidilen bir güzergâha sahiptir. İlk bölümde Faralya, Dodurga köyü, pınara, Letoon ve eski bir liman bölgesi olan Patara yer alır. İkinci bölümde ise Apollonia, Simena, Olympos, Chimaera gibi bölgeler bulunur.

Yürüyüş yapacak olan kişinin programına göre 3-5-7 günlük periyotlarla yürüyüş parkuru tamamlanır. İstenirse tamamlamak yerine yolun bir kısmı gidilerek kısa süreli bir etkinlik yapılabilir. Yolun tamamı yürünecek ise en az 25 gün en çok 40 gün gibi bir sürede tüm yol yürünebilir.

Likya yolu etabı uzun rota olarak genellikle Hisar önü mevkiinden başlanarak Hisar çandır- Geyik bayırı bölgesinde son bulur.

Likya Yolu Ne Zaman Yürünür?


Likya yolu Akdeniz kıyı şeridinde yer alır. Akdeniz iklimi hâkim olmasından dolayı kışları yumuşak yazları oldukça sıcak geçer. Likya yolunu yürümek ve parkuru tamamlamak için en ideal dönem ilkbahar aylarıdır. Nemin azaldığı dönemler olan ekim kasım ayları oldukça idealdir. Kasımla şubat arası sık sık sağanak yağışlar görülürken mayıs ve eylül arası da en sıcak günler olacağından parkur şartları zorlaşabilir.

Likya Yolu Önerileri


Likya yolunda yürüyüş yapmak için bazı öneriler mutlaka dikkate alınmalıdır. Öncelikle mevsim şartları bilinerek hazırlık yapılmalıdır. Ayak bileklerini kavrayan su geçirmez ve rahat edilebilecek bir yürüyüş ayakkabısı, şapka, tülbent ya da havlu, güneş gözlüğü, mayo, sırt çantası, güneş kremi gibi eşyaların yanınızda olması faydalı olur.

Yol üzerinde yürüyüş sırasında herhangi bir olumsuz duruma karşı, pil, ilk yardım seti, düdük, pusula, harita, çakı ve çakmak gibi ekipmanlar bulunmalıdır.

Likya yolunda yapılan doğal yürüyüşler bir zaman tünelinde yürümeye benzemektedir.